Xalanda eco farm
Codi REGA: ES251891000006 Marca: 6360AN
Foto: Xalanda Farm.
Imatge: gencat.cat
LA CATEGORIA DEL PES:
XL: Súper grossos, pes > 73 grams
L: Grans, pes > 63 grams i < 73 grams
M: Mitjans, pes >53 grams i < 63 grams
S: Petits, pes < 53 grams
Avui, 15 de febrer de 2023 el pes mitjà dels nostres ous és de 58,1 grams
Avui, 25 de febrer de 2023 el pes mitjà dels nostres ous és de 64,3 grams
Avui, 13 de març de 2023 el pes mitjà dels nostres ous supera els 73 grams
Producció d'ous Ecològics
La data en la que vam ficar les primeres 20 gallines va ser el 16 de novembre de 2022 .
Aquests 🥚🥚 són de gallines 🐔 rosses alimentades amb pinso ecològic (certificat) provinent de https://www.coopsalelles.com/ @coopsalelles i que comprem a https://calquico.com/es/ , plantes aromàtiques, herbes i hortalisses lliures de pesticides i adobs químics. Beuen aigua del canal de Pinyana a demanda.
Les criem en semi llibertat: tenen una casa-refugi amb ponedors, pals per dormir i calefacció i un pati amb sostre on tenen les menjadores i els abeuradors. També surten a la finca on poden fer banys de sorra i on picotegen herbes, plantes aromàtiques i hortalisses de temporada (ara tenim cols, bròquils 🥦 , enciams, cebes, pastanagues, bledes i espinacs), tot lliure de pesticides i productes químics. Ara els ous són petits perquè les gallines són joves, però són igual de nutritius que els ous grans.
Després de 51 dies de la primera posta de les nostres gallines, els nostres ous han fet el salt a la talla M
Després de 101 dies de la primera posta de les nostres gallines, els nostres ous han fet el salt a la talla L
Després de 117 dies de la primera posta de les nostres gallines, els nostres ous han fet el salt a la talla XL
els nostres són Extra Frescos !!!
Segons marca el [Reglament (CE) 589/2008 de la Comissió, de 23 de juny, pel qual s’estableixen les disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 1234/2007 i el [Reial decret 226/2008, de 15 de febrer, pel qual es regulen les condicions d’aplicació de la normativa comunitària, els nostres ous podem dir que són extra frescos perquè no passen més de 9 dies entre la data de la posta i el moment del bescanvi.
Els pots consumir fins a 28 dies després de la data de posta.
Foto: Eduard Rodriguez Zapater
COM hem de conservar els ous?
En un lloc fresc, sec i a temperatura constant, és a dir, el refrigerador.
Els canvis de temperatura provoquen condensacions sobre la closca i aquesta humitat facilita la multiplicació de gèrmens, la desintegració de la barrera protectora de l’ou i, per tant, la seva contaminació.
Separats de la resta d’aliments, preferiblement a l’ouera del refrigerador.
L’ouera serveix per mantenir els ous en un espai sec i fresc, i també per dificultar les contaminacions creuades amb altres aliments.Rentar els ous és una pràctica que, a més de ser innecessària, en pot facilitar la contaminació.
Font: https://acsa.gencat.cat/
Més beneficiosos per a la salut
Les gallines són omnívores: mengen cucs, caragols, insectes, herbes, germinats, pinso, enciam, algunes fruites, tomàquet i col. En aquest sentit, el departament d’Agricultura dels EUA sosté que els ous de gallines criades lliurement són més nutritius, amb menys colesterol i greixos saturats, i tenen el doble d’àcids grassos omega-3, el triple de vitamina E i set vegades més de nivells de betacarotens.
Són millors perquè les gallines poden sortir a l’exterior i menjar aliments frescos que ofereix la mateixa naturalesa”. També comenta que, en aquests casos, les gallines poden gaudir dels raigs del sol i de l’aire i tenen molta més llibertat per moure’s.
Benestar animal
Les gallines alimentades amb pinso ecològic certificat garanteix l’exclusió de transgènics, antibiòtics, additius, pesticides artificials i productes químics d’origen industrial. També es recorda, com a valor afegit al consum d’ous ecològics, que les explotacions orgàniques utilitzen tècniques menys agressives amb el medi ambient. Respecte a això, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) defensa que “la ramaderia ecològica contribueix a preservar la biodiversitat biològica, garanteix el benestar animal i ajuda a conservar el patrimoni agrari afavorint el desenvolupament sostenible”.
Font: ara.cat i gencat.cat
Foto: Xalanda Farm. Ou núm. 0CAT251241126
Ponedor 5. Data de posta: 17/01/2023. Temp: 11,75ºC Co2: 492 ppm
Mites i veritats sobre el tractament dels ous
Com saber si un ou està fresc? La posició de la gema i de la clara de l’ou indica si el producte és fresc o no. La gema d’un ou fresc és densa, ben centrada en la clara i amb cert abombament. Quan es fregeix o s’escalfa queda compacta. Amb el pas del temps, la gema perd pompositat i es desplaça a un costat.
Es poden menjar els ous amb taques vermelles o “núvols” en les clares? Itant, no se'n altera ni el sabor ni la qualitat de l’ou. Les taques vermelles es poden retirar amb la punta d’un ganivet. Els “núvols” són senyals que l’ou està fresc.
Banys de sorra, els seus beneficis
La presència de diferents elements en els parcs, ja siguin arbres, banys de sorra, potència l'aprofitament de la pastura per part de les gallines, la qual cosa deriva en múltiples beneficis, tals com la reducció de la pressió d'infecció i de la contaminació al voltant del galliner i el consum homogeni del past. Les races autòctones exploren tot el parc i aprofiten molt bé els seus recursos mentre que amb els híbrids comercials és difícil que aquest aprofitament sigui complet, fins i tot amb aquests elements.
Vídeo: Xalanda Farm